ÖMK:s Historia

 Glada medlemmar

 Fr v Einar Bergelo, ?, ?, Oskar "Putte" Lundberg, Magnus Minür, Harald Lindqvist

(Ni som vet namnen på de övriga, skicka ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)

 

1925

Östersunds Motorbåtsklubb bildas på Initiativ av K.A. Kilström som är idrottsledare i Östersunds IFK.
Klubben har 30 st medlemmar.
Första åren samarbetade klubben med ÖIFK. Man ägnar sig åt tävlingar av skilda slag.

1929

Föreslås att klubben bör skaffa någon lämplig plats som utflyktsmål och ev. en klubbstuga.

1930

Får klubben genom arrendekontrakt hyra Storholmen utanför Ås av Nils Nilsson och får genom gåvobrev av Hissmofors AB överta en gammal flottarstuga på ön. Klubben är under 1930-talet mycket engagerad i motorbåtstävlingar.

1936

Söker ÖMK medlemskap i Sv. Motorbåts Unionen. ÖMK Hade en trög start på 30 och 40talet p.g.a. kriget som medförde bränsle och materialbrist. 

1937

Föreslås att klubben skall lägga ner verksamheten men man kämpar tappert vidare och är enda etablerade båtklubben. Klubben deltar aktivt vid byggandet av småbåtshamnen i Östersund. Efter kriget ökar intrsset för båtar och klubben växer.

1948

Diskuterar årsmötet inköp av en sportstugetomt. Östersunds stad upplåter ett område norr om Oskarsbron för vinterförvaring av motorbåtar.

1949

ÖMK har nu 80 medlemmar varav 58 aktiva.

1953

Problemen med vinterförvaring av “klubbens“ båtar får sin lösning Genom ett arrendeavtal med Östersunds kommun uppläts ett område där landstingets tvätteri nu ligger nedanför Jamtli som långt senare kom att kallas “gamla varvet“.

1958

Förvärvas klubbstugan Rönningen genom arrendeavtal.

1961

Byggs brygga vid Rönningen.

60 och 70 - talet

Eftersom arrendetiden upphört på varvet behandlas frågan i olika omgångar var det nya varvet skall ligga. Vid förhandlingar med Östersunds kommun framför ÖMK att man har funnit en lämplig plats för nytt varv och föreslår den plats där varvet idag ligger.

1986

ÖMK genomför flytt till det nya varvsområdet.

1988

En ny sjösättningsramp tas i bruk.

1990

En ny brygga Invigs på Rönningen.

1993

Bildas Östersunds Hamnkommitte. 

1994

Varvsstugan för en upprustning och en traktor inköps.

1995

El-sanering på hela varvet genomförs och varvet försågs med jordfelsbrytare, dock ej klubbstugan. Kölista för båthus och platser införs Klubben firar Klubben firar 70 års-dag som manifesteras med utflykt med buss till Arvesund och hemresa med ångaren Östersund med surströmmingsskiva ombord.

1996

Regler och bestämmelser samt stadgar stramas upp för att gynna klubbens ekonomi, dess aktiva och för att öka säkerheten på varvet. Öppna styrelsemöten första helgfria måndagen varje månad införs.

2000

Klubben fyller75 år vilket firas med fest på Rönningen.

2002

Byggs lilla bryggan ut och material inköps för upprustning av den äldre bryggan. Likaså byggdes vindskyddet upp, stugan rustas upp invändigt med rostfri diskbänk och pump för sjövatten m.m. ÖMK friköper Rönningen från arrendeavtalet och äger nu klubbstugan. Med mark!

2003

Östersunds Motorbåtklubbs hemsida sjösätts! 

2005

Klubben fyller 80 år!

2006

ÖMK projekterar för ytterligare utveckling. På varvet är målet att få upp plåttak inledningsvis längs hela sidan mot Lugnviksvägen. Vi blir allt fler och alla vill komma under tak. 
På Rönningen skall stugan fixas invändigt och bägge bryggorna ska få fasta bojar så att det underlättar när vi är många på bryggan. Ny grillplats ska byggas.

2014   Under sommaren byggs en ny solaltan på Rönningen. Dessutom frigörs stranden på ett bättre sätt genom att gapskjulet flyttas upp i backen.
2019 En första etapp av båthusbygge på varvet i Göviken utförs äntligen efter flera års planering. Arbetet utförs av en sammansatt arbetsgrupp i klubbens regi. Den första etappen rymmer 8st båtar och lägger grunden till en utveckling av varvet för att skapa en enhetlig standard på hur båthusen bör se ut i framtiden. 

 

Image
Båt till salu

 

 

ÖMK på Facebook

SFbBox by caulfield cup